06-29099836

              Jan-Willem de Vries

              Jan-Willem de Vries

CONTACT

Telefoon: 06-29099836
E-mail: jw@janwillemdevries.nl
Verhalen vertellen in beelden

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in strips en film. Van 1993 tot en met 1997 volgde ik de kunstacademie in Groningen en daarna was ik een aantal jaren werkzaam als striptekenaar en illustrator. Uiteindelijk ontdekte ik dat het tekenen slechts een middel was om een verhaal te kunnen vertellen in beelden. In tegenstelling tot veel collega-tekenaars zat ik niet voortdurend te schetsen in een dummy. Tekenen was meer een noodzakelijk kwaad. Sinds 2012 schrijf ik met veel plezier over de geschiedenis van strips en tekenfilms, met als specialiteit 'De Toonder Studio's'. In april 2012 verscheen mijn boek De Toonder Animatiefilms bij uitgeverij Silvester. Het is een uitgebreide beschrijving van de de animatiefilmproductie van Marten Toonder en zijn medewerkers. Ik heb drie jaar aan dit boek gewerkt en zo'n 20 oud-medewerkers van de Toonder Studio's geïnterviewd.

Daarnaast schrijf ik scenario's voor stripverhalen, die door anderen worden getekend. Een mooi voorbeeld hiervan is de driedelige graphic novel over het leven van André Hazes, dat momenteel wordt getekend door Ben van Westervoorde. In 2011 verscheen het Engelstalige stripboek Truth or Dare, the Jimmie angel Story, waarvoor ik zelf de illustraties maakte.

Intussen lokt ook het medium 'film'. In 2004 schreef en regisseerde ik mijn eerste: Niks voor Jip. Deze film, met een onhandige lengte van 54 minuten, werd in 2005 vertoond in bioscoop Images te Groningen en erg goed ontvangen. Hierna volgde een aantal korte filmprojecten.

Links: pagina uit mijn scenario. Rechts de uiteindelijke uitwerking door Ben van Westervoorde.
Onbekende bestemming, twee pagina's uit een ongepubliceerd scenario.
KAP'TEIN KEN

Tekst en tekeningen:
Jan-Willem de Vries
WYSIWYG Web Builder
Een greep uit mijn strip-activiteiten

Na het afstuderen aan de kunstacademie maakte ik veel strips, waarvan enkele hieronder te zien zijn. Het was erg leuk om aan korte grappen te werken, maar uiteindelijk ging mijn voorkeur uit naar grotere projecten en langere verhalen.
In 2006 en 2007 produceerde ik samen met collega's Eric Snelleman en Jan Krol de dagstrip Zapklaar. Deze werd een jaar lang gepubliceerd in o.a.: De Leidsche Courant en Het Noordhollands Dagblad.
MEDI-GEIN

Gepubliceerd in diverse
medische personeelsbladen.

Tekst en tekeningen:
Jan-Willem de Vries
KORAAL & KO

Tekst: Jan Krol
Tekeningen:
Jan-Willem de Vries
ZAPKLAAR

Gepubliceerd in o.a.:
De Leidsche Courant,
Het Noordhollands Dagblad
en het Haarlems Dagblad.

Tekst: Jan Krol
Layout: Jan-Willem de Vries
Tekeningen: Eric Snelleman
vertellen met beeld