Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in strips en film. Van 1993 tot en met 1997 volgde ik de kunstacademie in Groningen en daarna was ik enkele jaren werkzaam als striptekenaar en illustrator. Langzaam ontdekte ik dat het tekenen voor mij slechts een middel was om een verhaal te kunnen vertellen in beelden. Het viel me op dat collega-striptekenaars voortdurend zaten te tekenen en het ook nog leuk leken te vinden! Voor mij was het echter een middel om een doel te bereiken. Ik had een grote passie voor het eindresultaat, maar ik ontdekte dat tekenen en schilderen niet mijn grootste hobby was.
In 2009 ben ik begonnen met schrijven over de geschiedenis van Nederlandse strips en tekenfilms. Sindsdien ontdekte ik langzaam dat ik meer een schrijver ben dan een tekenaar. Dit werk doe ik met veel plezier en heb nooit last van een 'writers block'.
 
Recent ben ik ook weer stripverhalen gaan schrijven, maar nu worden ze door anderen getekend. Een goed voorbeeld hiervan is de driedelige graphic novel over het leven van André Hazes, die ik samen met tekenaar Ben Westervoorde maak op verzoek van uitgeverij Silvester.
Intussen lokte ook nog het medium film. In 2004 schreef en regisseerde ik mijn eerste: Niks voor Jip. Deze film, met een onhandige lengte van 54 minuten, werd in 2005 vertoond in bioscoop Images in Groningen en goed ontvangen. Hierna volgden nog enkele korte filmprojecten.
 
In de komende tijd wil ik me meer gaan toeleggen op het schrijven van eigen verhalen.
Links: pagina uit mijn scenario. Rechts de uiteindelijke uitwerking door Ben Westervoorde.
Onbekende bestemming, twee pagina's uit een ongepubliceerd scenario.
KAP'TEIN KEN
 
Tekst en tekeningen:
Jan-Willem de Vries
MEDI-GEIN
 
Gepubliceerd in diverse medische personeelsbladen.
 
Tekst en tekeningen: Jan-Willem de Vries
KORAAL & KO
 
Tekst: Jan Krol
Tekeningen: Jan-Willem de Vries
ZAPKLAAR
 
Gepubliceerd in o.a.: De Leidsche Courant, Het Noordhollands Dagblad en het Haarlems Dagblad.
 
Tekst: Jan Krol
Layout: Jan-Willem
de Vries
Tekeningen: Eric Snelleman
         06-21349322    
    
         Jan-Willem de Vries        
    
         Jan-Willem de Vries
CONTACT
 
Telefoon: 06-21349322
E-mail: jw@janwillemdevries.nl
Een greep uit mijn eerdere strip-activiteiten
 
Na het afstuderen aan de kunstacademie maakte ik veel strips, waarvan enkele hieronder te zien zijn. Het was erg leuk om aan korte grappen te werken, maar uiteindelijk ging mijn voorkeur uit naar grotere projecten en langere verhalen.
In 2006 en 2007 produceerde ik samen met collega's Eric Snelleman en Jan Krol de dagstrip Zapklaar. Deze werd een jaar lang gepubliceerd in o.a.: De Leidsche Courant en Het Noordhollands Dagblad.